2020

terug naar het overzicht


2020-1: Beleidsmatig kader beheer van de gebouwde omgeving NEN-8026 (april)

De behoefte aan prestatiemetingen in onderhouds- en renovatieprocessen wordt zowel door opdrachtgevers als opdrachtnemers onderkend, maar veel partijen zijn hierin nog zoekende. Dit bleek tijdens een eerdere sessie in september 2018. Uit de inbreng van de deelnemers uit 2018 is een basislijst prestatie-indicatoren voortgekomen, die in de sessie van april 2019 is getoetst op meetbaarheid en de praktische toepasbaarheid.

Hierbij zijn ervaringsgegevens van projecten uit de GWW sector, de woningbouw en uit het maatschappelijk vastgoed aan de orde gekomen. Op basis van de output van de sessies in april 2019 zijn de prestatie-indicatoren gedefinieerd. Dit heeft geleid tot een overzicht van mogelijk toe te passen prestatie-indicatoren en een waarderingsschaal.

Sprekers: Johan Smit en Ilja Werkhoven 

format auteur titel toelichting
PDF Johan Smit Beleidsmatig kader beheer gebouwde omgeving
PDF Jellema deel 13 Schema NEN-ISO 55000 irt NTA 8026
PDF artikel Sector Artikel effectief vastgoed beheer met NEN ISO 55000
PDF artikel RPS Artikel Slimme en duurzame vastgoedtransitie
mp4 trailer impressie presentatie

 


2020-2: De kwaliteit van vastgoed (juni)

De komende Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) heeft niet alleen gevolgen voor nieuwbouwactiviteiten, maar ook voor aanpassingen aan bestaand vastgoed. Onderhoudskundigen gaan te maken krijgen met een verbrede aansprakelijkheid van aannemers en het wettelijk verplichte opleverdossier. Aannemers dienen na de oplevering aan te kunnen tonen dat het gebouw ten tijde van de oplevering voldeed aan de overeengekomen kwaliteit. Wordt deze kwaliteit met de Wkb ook op een hoger plan getild? Welke kwaliteit kun je verwachten als de WKB in 2022 van kracht wordt en wat is juist niet vanzelfsprekend?

Sprekers: Marcel Ponjée en Erik Schot (PlanGarant)

format auteur titel toelichting
PDF Erik Schot De kwaliteit van vastgoed
PDF Ottilie Laan De essentie van de Wet Kwaliteitsborging
PDF Sertum Review kennissessies

 


2020-3: Organiseren en interpreteren van inspecties (september)

Dit programma staat in het kader van professioneel opdrachtgeverschap. De toepassing van de NEN-2767 als methodiek voor het vaststellen van de conditie van gebouwen en installaties is inmiddels breed gedragen in Nederland en België. Deze norm zorgt voor uniformiteit in het vaststellen van de conditie van gebouwen, installaties en infrastructuur.

Toepassing van de norm vergt niet alleen deskundigheid van de onderhoudskundig inspecteur, maar ook van diens opdrachtgever. Niet zelden worden gebouwbeheerders en -eigenaren onaangenaam verrast bij de toepassing van de inspectieresultaten in meerjaren onderhoudsplannen of prestatiecontracten. In het goed bedienen van de opdrachtgever is daarom meer nodig dan het correct toepassen van de NEN-2767. In deze kennissessie is ingegaan op de organisatorische en communicatieve aspecten die hierin van belang zijn conform de Maatlat voor Onderhoudskundigen.

Spreker: Patrick Zeilemaker (Anderz Vastgoedmanagement)

format auteur titel toelichting
PDF Patrick Zeilemaker Organisatie en interpretatie van inspecties
PDF Sertum Review kennissessie
PDF Sertum Aandachtpunten voorbereiding inspectie
mp4 Sertum Trailer sessie voor niet-geregistreerden

 


2020-4: Basistraining Wet- en regelgeving (november)

De basistraining wet- en regelgeving bestaande gebouwen en installaties is verzorgd specifiek voor de deelnemers die ná medio 2019 in het Sertum register zijn ingeschreven, en voor de geregistreerden die hier behoefte aan hadden. Door Peter Ligthart en Peter Gijbels zijn respectievelijk de algemene bouwregelgeving en de specifieke toepassing ervan in grote lijnen toegelicht.

format sprekers
PDF Peter Ligthart Bouwregelgeving algemeen
PDF Peter Gijbels Bouwregelgeving toegepast
video Peter Ligthart Inleiding recht, Woningwet en Bouwbesluit, Zorgplicht
video Peter Gijbels Compliancy, Documentatie, Energietransitie, Toepasselijke regelgeving

 


2020-5: Update Wet- en regelgeving (november)

De update wet- en regelgeving bestaande gebouwen en installaties gaat in op actuele zaken uit de private en publieke regelgeving over alle disciplines. Met het zicht op de toekomstige ontwikkelingen is in deze editie een voorbereidende en afrondende toets opgenomen. De uitkomst van deze toets heeft geen gevolgen gehad voor de Sertumregistratie, maar dit gaat in de toekomst mogelijk veranderen. De antwoorden op de vragen uit de voorbereidende toets zijn in de presentatie opgenomen, de antwoorden op de vragen uit de afrondende toets zijn separaat te downloaden. Tevens is separaat in het overzicht opgenomen de door de docenten gegeven antwoorden op gestelde vragen in de online sessies.

format sprekers
PDF Marcel Ponjee Sheets live presentatie  inclusief antwoorden voorbereidende toets
PDF Peter Ligthart Bouwbesluit, BENG en omgevingswet
PDF Dion Houben Installatietechniek
PDF Peter Gijbels EPBD, informatieplicht energietransitie
PDF Sertum Antwoorden afrondende toets
PDF Sertum Antwoorden gestelde vragen in online sessie
video Peter Ligthart NTA 8800 (BENG), Gasverbrandingsinstallaties, Omgevingswet, Wet kwaliteitsborging, Rechtens verkregen niveau
video Peter Gijbels EPBD, Informatieplicht EML en EED
video Dion Houben Brand en rookwerende scheidingen, Liftinstallaties, Luchttechnische voorzieningen, Nooddeuren, Oplaadpunt electrische voertuigen, Opslag gevaarlijke stoffen, PV systemen (zonnepanelen)

 


2020-6: Keuzesessie Aansprakelijkheid rondom de zorgplicht (november)

Deze keuzesessie is bedoeld voor de geregistreerden die de Update Wet- en regelgeving bestaande gebouwen en installaties hebben gevolgd en zich willen verdiepen in een gerelateerd thema. Dit is één van deze keuzeprogramma’s.

Ingegaan is op het verschil tussen bestuursrechtelijke en strafrechtelijke aansprakelijkheid. Het onderwerp wordt behandeld aan de hand van ernstige calamiteiten die zich voorgedaan hebben, onder andere met liftinstallaties. Uit deze branche worden de actualiteiten benoemd, waaronder het actuele wettelijke kader.

format sprekers
PDF Willem Kasteleijn Aansprakelijkheid rondom de zorgplicht Integrale presentatie
PDF Marcel Smit Casussen Aansprakelijkheid in drie praktijkgevallen
PDF Jeroen Peters Beheer liften in de gebruiksfase

 


2020-7: Keuzesessie Toepasselijke regelgeving vastgoedtransformatie (november)

Deze keuzesessie is bedoeld voor de geregistreerden die de Update Wet- en regelgeving bestaande gebouwen en installaties hebben gevolgd en zich willen verdiepen in een gerelateerd thema. Dit is één van deze keuzeprogramma’s.

Bij de herbestemming van gebouwen zijn de financiële gevolgen van het voldoen aan regelgeving vaak bepalend in de haalbaarheidsfase. Daarbij is het vaak lastig om de regels betreffende rechtens verkregen niveau te interpreteren. Ook stellen opdrachtgevers steeds vaker eisen die de minimale eisen vanuit de regelgeving overstijgen. Actueel is de transformatie van kantoren naar woongebouwen c.q. studentenhuisvesting.

Aan de orde komen herkenbare voorbeelden op diverse gebieden met praktische tips en adviezen.

format sprekers
PDF Nick van Steeden Regelgeving transformatie ruimtelijke ordening
PDF Peter Ligthart Regelgeving transformatie Bouwbesluit

 


2020-8: Keuzesessie Toegankelijkheid (november)

Deze keuzesessie is bedoeld voor de geregistreerden die de Update Wet- en regelgeving bestaande gebouwen en installaties hebben gevolgd en zich willen verdiepen in een gerelateerd thema. Dit is één van deze keuzeprogramma’s.

Deze keuzesessie gaat over de tegenstrijdigheden maar ook de kansen die brandveiligheid en toegankelijkheid kunnen opleveren. Naar verwachting treedt in 2022 het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), de opvolger van het huidige Bouwbesluit, in werking. Het Bbl bevat nieuwe regels voor de weerstand tegen rookdoorgang, in de volksmond rookwerendheid. Dit onderwerp wordt behandeld tegen de achtergrond van de toegankelijkheid van gebouwen.

format sprekers
PDF Gerard de Nooij Regelgeving toegankelijkheid
PDF Peter-Willem van Calis Toegankelijkheid en brandveiligheid
mp4 Sertum Trailer BBL rookwerendheid
mp4 Sertum impressie toegankelijkheid
mp4 Sertum impressie brandveiligheid

 

Let op mogelijk zijn door wijzigingen in bijvoorbeeld wet- en regelgeving sommige zaken niet actueel 

terug naar het overzicht