In gesprek met Meindert Kruis: “Verantwoordelijkheid dragen is óók leuk”

In gesprek met Meindert Kruis: “Verantwoordelijkheid dragen is óók leuk”

Eigenaarschap en erkenning in toekomstbestendig vastgoedbeheer.

In dit interview deelt Meindert Kruis, Erkend Onderhoudskundig Coördinator (EO-C) en werkzaam bij woningcorporatie Dunavie, zijn verhaal. Over de zoektocht naar erkenning in zijn vak, het plezier van verantwoordelijkheid dragen, de kracht van nieuwsgierigheid en zijn visie op toekomstbestendig vastgoedbeheer.

Hoe ben je in dit vakgebied terechtgekomen?
“Ik heb HTS Bouwkunde gedaan. Onderhoud kwam in mijn opleiding nauwelijks aan bod—twee A4’tjes, dat was het. Maar mijn eerste baan bij de gemeente Dordrecht bracht me onverwacht in aanraking met meerjarenonderhoud. Ik wist meteen: dit vind ik interessant. Hoe houd je een gebouw min of meer toekomstbestendig? Wat kun je voorkomen door slim onderhoud? Dat was voor mij het begin.”

Wat trok je zo aan in onderhoud?
“Het vraagt om vooruitdenken. Gebouwen zijn nooit perfect, maar je kunt wel nadenken over hoe ze zich ontwikkelen, hoe materialen degraderen door de tijd heen en hoe je problemen voor blijft. Dat strategische aspect vond ik boeiend. Later kwam ik bij adviesbureaus, gemeentes, makelaars en uiteindelijk Dunavie terecht, waar ik nu al achttien jaar werk. Overal kwam ik in aanraking met bijzondere vraagstukken—van legionellapreventie tot scootmobielbeleid.”

Wat maakt jouw werk bij Dunavie bijzonder?
“Ik begon met onderhoudsplannen in Excel. Toen kreeg ik de kans om een professioneel onderhoudssysteem te kiezen. In één zomer heb ik alles geïnventariseerd. Die basis gebruiken we nu, twaalf jaar later, nog steeds. Ik krijg ruimte voor verdieping, zoals bij het scootmobielbeleid in seniorencomplexen. Daar komt techniek samen met sociaal-maatschappelijke thema’s. Je wilt niet dat mensen vanwege aangescherpte brandveiligheidseisen beperkter mobiel worden en daardoor in een isolement raken.

Je bent Erkend Onderhoudskundig Coördinator. Waarom heb je gekozen voor registratie bij Sertum?
“Dat was een bewuste keuze vanuit mijzelf. Ik had veel praktijkervaring, maar als je ergens solliciteert, laat je alleen je HTS-diploma zien. Ik zocht erkenning van mijn kennis. Via een opleiding COV destijds door Comog in Nieuwegein ben ik op dit pad gekomen. Dat was geen makkelijke opleiding—van de 25 cursisten gingen er maar 10 op voor het examen. Maar ik wilde iets dat mijn niveau aantoonde, en dat heb ik hiermee gevonden.”

Wat betekent die registratie voor jou?
“Het is een bewijs van bekwaamheid. Maar belangrijker nog: het verplicht me om bij te blijven. Via Sertum blijf ik scherp, en het netwerk is waardevol. Tegelijkertijd zit de meeste ontwikkeling in mijn dagelijkse werk: de actualiteit dwingt je om steeds nieuwe oplossingen te bedenken.”

Hoe zie jij de ontwikkeling van het vakgebied in de afgelopen decennia?
“Het vak is veel breder geworden. Vroeger draaide alles om de levensduur van materialen. Nu spelen ook veiligheid, duurzaamheid, energie, comfort en gezondheid een rol. Vooral energielabels zijn sturend, maar ik hoop dat comfort en toekomstbestendigheid ook meer aandacht krijgen. Niet alleen voldoen aan minimale eisen, maar echt nadenken over: willen mensen hier straks nog prettig wonen?”

Wat zou je jonge vakgenoten willen meegeven?
“Dat verantwoordelijkheid dragen ook leuk kan zijn. Het geeft voldoening als je niet alleen adviseert, maar ook eigenaar bent van wat je besluit. Je moet nadenken over het geheel: van technische inhoud tot sociale impact. Dat maakt het werk compleet.”

Welke trends verdienen volgens jou meer aandacht?
“Digitale informatievoorziening. Er wordt nog te weinig waarde gehecht aan goede revisietekeningen, materiaalgegevens en rapportages. Die informatie moet snel beschikbaar zijn, zeker met alle wet- en regelgeving. Het is misschien geen sexy onderwerp, maar wel essentieel. Ik zie daar nog veel winst.”

Hoe ervaar je samenwerking binnen en buiten je organisatie?
“Mijn werk draait om samenwerking: met opzichters, projectleiders, vakmannen, maar ook met managers en externe partijen zoals de brandweer. Ik probeer bewust contact te zoeken met bewoners, al is het maar door een praatje te maken in de gang. Ook de vaklieden zijn belangrijk: zij komen veel bij mensen thuis en horen veel. Als je goed luistert, leer je vaak meer dan uit een rapport.”

Wat zou je graag veranderen aan de waardering voor jouw vakgebied?
“Ons vakgebied is niet zo zichtbaar. We bouwen geen bruggen of wolkenkrabbers, maar zorgen er wel voor dat alles blijft functioneren. Ik zou willen dat meer mensen dat inzien. En ik zie het als mijn rol om daar intern aandacht voor te vragen, bijvoorbeeld via mijn werk in de ondernemingsraad. Goed beheer is de basis van vastgoedwaarde.”

Waarom is registratie bij Sertum volgens jou belangrijk voor het vakgebied?
“Het is erkenning voor jezelf én een bevestiging van het niveau waarop je werkt. Het helpt je om bij te blijven en zichtbaar te maken wat je kunt. En misschien nog belangrijker: het draagt bij aan de professionalisering van het hele vakgebied.”

Tot slot: wat drijft jou in je werk?
“Voor mij zit de voldoening in het dragen van verantwoordelijkheid. Dat klinkt misschien zwaar, maar ik vind het juist mooi om iets te mogen bewaken, om de spin in het web te zijn. En dat hoeft niet groots te zijn: soms zit het in kleine dingen. Een praatje maken met een bewoner, luisteren naar een collega op de werkvloer… daar begint het voor mij. Je kunt nog zoveel beleid en techniek optuigen—uiteindelijk draait het om de mensen voor wie je het doet.”